Ctrl+Alt+Del

Ctrl-alt-del

Titelspåret på detta album heter liksom albumet CTRL+ALT+DEL.

En uppföljare till förra plattan som hette RETURN.

Det handlar alltså om kommandon på tangentbordet.

CTRL+ALT+DEL är det vi tar till när inget annat hjälper, en omstart helt enkelt. Det kan vara en omstart av en krånglande dator eller en omstart av själva livet. När livet krånglar och man har provat alla andra tänkbara kommandon, återstår till slut bara CTRL+ALT+DEL

Texten är inspirerad från just tangentbordet i studion och löste problemet med skrivkramp…

En annorlunda låt både hård och vacker med något oväntade toner i versmelodin.

Musiken försöker beskriva hur frustrerande det kan vara när man inte har kontrollen över, vad det nu kan vara…

Under inspelningen upptäcktes att uppringningstonerna till modemet hade exakt samma tempo som låten…

Beauty Queen

Antalet skönhetsoperationer ökar och blir mer extrema. Beauty Queen attackerar detta från en lite annorlunda synvinkel. Genom Dr. Skeptisks ögon ser vi detta som en skattkista och föreslår många brutala ingrepp för att tjäna en hacka på andra människors strävan efter skönhet, evig ungdom och lycka. Texten har förstås ett stort mått av ironi som förstärks av den genomträngande sångrösten och inspelade ljud av knivar och borrmaskin. Självklart vill låten förmedla att du är vacker som du är och att vi gillar olika. Det du inte gillar med dig själv älskar någon annan!

En av textraderna tillkom under en bilfärd då Åsa och Kattis som vanligt kontrollyssnade på låten i bilradion. Plötsligt skrek Kattis rakt ut ”I cut a slice”!!! Och med det var texten fullbordad!

Seven minutes of fear

Den 18 februari 2021 landade Perseverance på Mars. Den hade då varit på väg sedan 30 Juli 2020. Den hade med sig en liten helikopter och hade uppdraget att undersöka Mars yta. Landningen var förenad med det som man kallar ”Seven minutes of terror” vilket avser den tid det tar för farkosten att ta sig igenom atmosfären för att nå planetens yta. Dessa minuter är de mest riskfyllda då mycket kan gå fel.

I Seven minutes of fear är det Perseverance som personifieras och förtäljer sin historia.

Texten kan också tolkas som om den beskriver ett uppbrott i livet och ängslan över att ta steget ut i det okända…

En av bandmedlemmarna har studerat astronomi vid Nords universitet i Norge och fått bidrag av ESA.

Fluch

En låt med inspiration från tysk industrimetal måste ha en text på tyska…

Fluch som betyder förbannelse, försöker förmedla att kärlek kan vara en välsignelse i lust, men i nöd kan den vara en förbannelse. Att vara någon så nära, att dela allt, att växa tillsammans ställt mot att långsamt dra ner varandra i avgrunden, i smärta sorg och förbannelse…

Att hata att älska…

Bandet har även gestaltat budskapet i en balett vilket är genrebrytande med tanke på låtens råa sound och hårda statiska rytmer.

Då ingen i bandet är tysktalande (vilket förmodligen hörs i låten) togs hjälp av en lärare i språket. Tack till Stefan Bitterman som hjälpt till med korrigeringar.

Glory to the Brave

I filmer och litteratur gestaltas krig och stora slag ofta med tappra krigare i rustningar, med hästar, spjut och svärd. Att slåss man mot man är ärofyllt och den som dör på slagfältet dör med hedern i behåll.

Glory to the Brave handlar om stunden precis innan det stora slaget börjar och beskriver våndan och ängslan inför vad som komma skall. Naturligtvis tar kungen till orda och talar till sina tappra krigare och inger mod innan de allesammans rusar rakt in i fiendens hungriga käftar, skanderandes Glory! Glory to the Brave!

Slagfältskänslan förstärks i musiken av vapenskramel, gnäggningar, trumpeter och otaliga inspelningar av ”Brave” i olika röstlägen för att skapa känslan av en här… Inspelningen av den här låten framkallade ofantligt många skrattsalvor och många av ljudspåren har redigerats bort…

Kungens tal är en bit ur Aragorns tal från Sagan om konungens återkomst.

Att acceptera varandra och leva i fred är tydligen fortfarande något som människan inte lyckas med…

Devil’s in love

Djävulen tar semester från att vakta helvetets portar och beger sig till Los Angeles, startar en bar och lever lyxliv när han träffar sin första kärlek…

Låten är en svängig historia som bygger på TV-serien Lucifer som i sin tur bygger på tecknade serier utgivna av DC comics.

Du som sett serien kommer att känna igen många detaljer i texten.

999

Tidigare utgiven som singel. En tung låt med text från häxornas repliker i Macbeth av William Shakespeare.  Under videoinspelningarna till låten fäktades det med gummisvärd och eldades dockor… Många bortklippta scener ska medges…och vansinnigt många skratt!

Titeln kom till efter inspelningen i studio där trummisen skrek Nine efter frasen ”Thrice again make up nine”. Eller skrek hon Nain? Nåväl, tre treor blir nio och roterar man tre nior 90 grader åt vänster blir det…

I Roman Polanskis filmatisering av Macbeth finns en fantastisk scen där en av häxorna lyfter på kjolarna och utstöter -WHÄHH ! Värt att se filmen för det klippet!

Bridge of death

Utgiven som singel 2020. Baserad på serien Chernobyl som beskriver den fruktansvärda kärnkraftsolyckan 26 april 1986. Som ytterligare inspiration till låten och videon besöktes det nedlagda kärnkraftverket i Ågesta strax utanför Stockholm som var i drift mellan 1964-74. Titeln Bridge of Death vill rikta tankarna mot de människor som stod på bron och tittade på den vackert glödande himlen, helt ovetande om att det skulle bli deras död…

En upptempolåt med hårda gitarrer och lugna stämningsfulla partier. I sticket hörs sirener och en röst som uppmanar till evakuering och i slutet en katastrofal explosion.

En riktigt otäck historia.

Med Google maps kan man vandra runt bland de spöklika ruinerna… Klicka här!

Vem blir inte berörd av det…

A ferris wheel in the amusement park in Pripyat. The was to be opened on May 1, 1986. The plans were interrupted by the Chernobyl disaster on april 26, 1986. Pripyat, 19.03.2016

Revenge

Klimatförändringar, växthuseffekten, koldioxidutsläppen, övergödning, utrotningshotade arter, överfiske, mm,mm…

Vad gör vi med vår planet? Den enda plats vi vet om som kan ge liv. Sakta men säkert förstör vi för oss själva, biter den hand som föder oss och länge har det pågått. Egoism, makt och pengar, blir det vår död? Jorden har börjat vakna och ger igen! Skyfall, översvämningar, stormar, vulkanutbrott och pandemier. Vår moder, som fött upp oss har bara börjat sin hämnd.

En kamplåt för att värna om miljön och naturen som andas blues och 70-tal. Ett viktigt ämne, en viktig låt!

I början av låten hörs katten Loke som så gärna ville säga sitt då inspelningen av den akustiska gitarren pågick.

Out of control

Den enda balladen på albumet.

Samma låt som titelspåret men med endast de vackra partierna exponerade för örat ackompanjerade av mystiska cymbaler och bastrumma. Instrumenteringen är bara klaviatur och trumma, inte en gitarr så långt örat når. En vilopaus i ett i övrigt ljudspäckat album.

Omslagsbilden kom till av en slump samma dag som vinterns enda snöstorm drog in. Bandet tog sig genom stormen till Cowmob Photography’s studio och två av bandmedlemmarna var flamsigare än de andra… Bilden valdes för att den var annorlunda och ger utrymme för fri tolkning.

KRAKEL hoppas du gillar albumet.